hOBBY mENURUT uMUR "ala Cerita Saya (CS)"

kALI iNI pERKENANKAN sAYA uNTUK mEMBUAT pOS tENTANG hOBBY bERDASARKAN uMUR sAYA (pengalaman hidup loh)


hOBBY mENURUT uMUR "ala Cerita Saya (CS)"
(maaf gambarnya rada buram, tapi tetap manis kan ^^)

sAYA, bIASA dIPANGGIL sEKAR. nAMA lENGKAP sAYA aDALAH sEKAR wANTI.
sAYA sEORANG uMAT kHATOLIK, dAN nAMA bABTIS sAYA aDALAH mARIA.
jADI, nAMA lENGKAP sELENGKAP-lENGKAPNYA sAYA aDALAH mARIA sEKAR wANTI.
sAYA lAHIR pADA hARI sELASA lEGI (sAMPAI sEKARANG oRANG^^ sELALU bILANG kALAU sAYA sENYUM iTU mANIS *kalau senyum*.

sAYA lAHIR pADA tANGGAL 29 sEPTEMBER 1992. aNGKA hOKI yAH, bAYANGKAN 29091992 = kALO dITAMBAH tOTALNYA jADI kETEMU aNGKA 41 (2+9+9+1+9+9+2). hOKI aSAL aJA iNI mAH, yANG jELAS hOKI dEH. aLASAN lAINNYA sOALE aNGKA (9) nYA aDA 4. (9 x 4) kETEMU aNGKA (36) yANG kALAU kEDUA aNGKANYA dITAMBAHKAN jADI aNGKA (9) lAGI. hOKI dEH. *optimisme gO gO gO (^.^)9*

sAYA lAHIR di dESA cANGKRING, kECAMATAN kARANGNONGKO, kABUPATEN kLATEN, pROVINSI jAWA tENGAH. sAYA bESAR dISITU dARI lAHIR sAMPAI dENGAN sAYA bERUMUR hAMPIR 8 tAHUN, aTAU sEKITAR kENAIKAN kE KELAS 3 sD. sELEBIHNYA, sEJAK kELAS 3 sD hINGGA sEKARANG, sAYA tINGGAL dI pROVINSI lAMPUNG. sAAT sAYA lAHIR, bAPAK sAYA tIDAK mENDAPINGI iBU sAYA, jADI kEDEKATAN eMOSIONAL aNAK dENGAN oRANG tUA sAYA yA hANYA dENGAN iBU sAYA. dENGAN bAPAK sAYA yA dEKAT, tAPI TIDAK sEDEKAT dENGAN iBU sAYA. iBU sAYA iS THE bEST bAGI sAYA.


hOBBY sAYA iTU aDA bANYAK sESUAI dENGAN uMUR. kATA iBU, wAKTU bALITA sAYA sUKA nGEBOLANG aLIAS nGILANG. bERHUBUNG sAAT sAYA kECIL bAPAK sAYA aDA dI lAMPUNG, iBU sAYA sEORANG iBU + pEDAGANG sEJATI *dari keluar sekolah ibu saya berdagang* *ibuku pahlawanku* sAYA yANG mASIH bALITA dITINGGALKAN sENDIRIAN dI dEPAN hALAMAN wARUNG. kARENA bANYAK yANG bELI dI wARUNG iBU sAYA, iBU sAYA kEREPOTAN dAN sECARA tIDAK sENGAJA tIDAK mENGAWASI sAYA *yang masih imut kecil. sETELAH iBU sAYA sELESAI mELAYANI pEMBELI, iBU sAYA mENGHAMPIRI tEMPAT sAYA tADI, tAPI tERNYATA sAYA sUDAH tIDAK dITEMPAT sEMULA. sAYA sUDAH sAMPAI dI hALAMAN bELAKANG wARUNG bERMAIN^^ kERIKIL dISITU. bAHKAN sAYA pUNYA bAKAT tERPENDAM JADI sEORANG kULINER wAKTU bALITA, tERBUKTI sAYA pERNAH kEDAPATAN mENCICIPI *maaf* tEMBELEK aTAU tAHI aYAM. wAW. sELERA yANG fANTASTIS. *hahaha ga kebayang kenapa saya melakukannya saat itu dan tidak ingin mengulang saat ini

pAS sAYA mASIH sEKITAR uMUR 6 - 13 tAHUNAN, sAYA gEMAR bERMAIN *iya iyalah*. sAAT iTU sAYA tIDAK pERNAH pUSING UNTUK mEMIKIRKAN nANTI sAYA bESAR jADI aPA, aTAU pEMIKIRAN nYELENEH^^ lAINNYA. sAYA iNGAT, sAYA pERNAH dITANYA gURU sD sAYA yANG dI lAMPUNG iNI. "apa cita^^ mu kalau sudah besar nanti?" sAYA jAWAB sEKENANYA dAN sEPOLOS^^NYA sAYA sAAT iTU "jadi pedagang bu, soalnya ibu saya pedagang" hADEEEEHH, jAWABAN yANG gA bANGET DEH. *hahahaha*

lANJUT kE uMUR 14 - 17 tAHUN, sAYA sUKA sEKALI mEMBACA kOMIK pINJAMAN (bAIK iTU dI pERPUS aTAU nEGEK pINJAM tEMAN) yAH gITU lAH, gA pERLU mODAL uANG uNTUK bISA mENJALANKAN kEGEMARAN yANG sATU iNI. cUKUP mODAL bETAH mELEK sIANG HARI + lEMBUR mALAM hARI. aDA lAGI, mEMASUKI uSIA sAYA 17 tAHUN, dIMANA sUDAH aDA aPLIKASI jEJARING sOSIAL YAITU fACEBOKK. sAAT iTU dULU sAYA tIDAK bEGITU pAHAM, cUMA sEKEDAR iKUT^^AN bUAT aJA*ngimbangi gitu laaah*. bAHKAN yANG nAMANYA eMAIL, sAYA mEMANG pERNAH bUAT tAPI sAKING lAMANYA gA dIBUKA jADI lUPA pASWORNYA. sAYA mULAI mENGENAL iNTERNET sEBENARNYA sEJAK dUDUK dI kELAS 3 sMP. tAPI, kARENA sAYA gAPTEK/cUPU/cULUN/iMUT nORAK pULA jADI gA bEGITU iNGIN mENDALAMI aKAN HAL iTU.

dI uSIA hENDAK 18 tAHUN, sAYA sUDAH lULUS dAN bEKERJA pADA sEBUAH pERUSAHAAN yANG bERGERAK dI bIDANG mEDIA mASSA. sAAT iTULAH sAYA bARU mULAI pAHAM aKAN aPLIKASI jEJARING sOSIAL fACEBOOK. wAWAWAW. *ketinggalan jaman/ndeso/katrok/ndusun/kampungan/dll* dAN sAYA jUGA BARU mULAI mENGENAL aPLIKASI tWITTER, fRIENSTER, yAHOO kOPROL, yOUTUBE, bLOG, 4sHARED, dAN sEGALA^^. dAN tENTUNYA dIBARENGI dENGAN pENGALAMAN sAYA bEKERJA dONG. *hehehe* hOBBY sAYA dIUMUR iNI aDALAH *jelas dong* nGRUMPI dI fACEBOOK. fACEBOOK dOANG yANG sAYA bENAR^^ pAHAM, yANG lAINNYA cUMA tAHU sEPINTAS lALU sAJA.

dI uSIA 19 hENDAK 20 tAHUN iNI, sAYA mULAI suKA dENGAN bLOG. aWALNYA tEMEN^^ yANG pADA rIBUT mAU bUAT bLOG. sAYA PUN tERPANCING dAN iKUT^^AN dEH *ngimbangi lagi hehehe*. dARI sITU, tERNYATA sUSAH jUGA yAA nGEBLOG iTU. aTUR iNI aTUR iTU, kALAU mAU nAMBAHIN iNI hARUS bEGINI kALAU mAU nAMBAHIN iTU hARUS bEGITU, dAN aKHIRNYA jADILAH sEBUAH eHHH dUABUAH bLOG sAYA yAKNI "sekarmutt" dAN "cerita saya". mULAI pOSTING^^ aSAL aJA YANG pENTING aDA iSI dI bLOG iNI. yANG sERING dIISI sEKARANG mALAH yANG iNI *cerita saya*. sERU jUGA yAH, aPALAGI kALAU nGELIAT oRANG^^ yANG bERHASIL mENGEMBANGKAN bLOGNYA. kALAU sAYA mAH, yANG tERPENTING bISA bERBAGI iNFO dENGAN tEMAN^^ sEKALIAN. yAH, dOAKAN sAJA sAYA bISA tETAP eKSIS dI dUNIA bLOGGER iNDONESIA TERCINTA. (^.^)9 gO gO gO!!! mASIH bANYAK yANG bELUM sAYA pAHAMI TENTANG nGEBLOG sEBENARNYA, tAPI bANYAK hAL yANG sAYA pELAJARI sECARA oTODIDAK aND aDA jUGA yANG nYONTEK dARI bLOGGER lAINNYA. *nah loh ketauan deh*

oH iYA, sAYA mASIH sINGLE aLIAS jOMBLO aLIAS bELUM mENIKAH tETAPI sUDAH pERNAH pACARAN*numpang promo*. bAGI sAYA, jOMBLO iTU bUKAN bERARTI gA lAKU, tAPI gA aDA yANG mAU jODOHNYA bELUM kETEMU. sO, kEEP sMILE kEEP cEPIRIT sPIRIT yAH TEMAN^^ yANG jOMBLO.

aKU dENGANMU!!!!
HEHEHE
sEKIAN dARI sEKAR mALAM iNI, sAATNYA sAYA pULANG KANTOR.

1 Response to "hOBBY mENURUT uMUR "ala Cerita Saya (CS)""

  1. aq juga lahir tanggal itu, menurutku itu angka cermin 29-9-92.....

    ReplyDelete